Helsinki Cine Aasian 2018 avajaiselokuva on Kamila Andinin The Seen and Unseen

 

Helsinki Cina Aasia -festivaalin avaa indonesialaisen Kamila Andinin palkittu The Seen and Unseen (Sekala Niskala, 2017). Se on taianomaisesti tyylitelty maagisrealistinen psykologinen draama, joka kuvaa nuoren tytön henkistä matkaa tämän kaksoisveljen sairastuessa vakavasti. Balille sijoittuva elokuva rakentuu paikallisten uskomusten ja luontosuhteen ympärille.

Kamila Andini saapuu myös Helsinki Cine Aasia vieraaksi. Hän on tavattavissa elokuvansa näytöksien yhteydessä ja osallistuu festivaalin oheisohjelmaan.

Vuonna 1986 syntyneellä Kamila Andinilla on taustallaan sosiologian opinnot. Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin on esillä myös hänen töissään: Andini on sanonut haluavansa tutkia elokuvissaan monimuotoista indonesialaista identiteettiä. The Seen and Unseen -elokuvassa Kamila Andinin yhteiskunnallinen lähestymistapa ilmenee tavassa, jolla nuoren tytön kokemus heijastaa perinteiselle balilaiselle ajatusmaailmalle olennaista näkyvän ja näkymättömän keskinäistä harmoniaa.

Kamila Andinin esikoisohjaus The Mirror Never Lies (Laut Bercermin, 2011) oli visuaalisesti mieleenpainuva isättä jääneen Bajau-tytön kasvutarina osaksi kalastajayhteisöä. Helsinki Cine Aasiassa nähtävä The Seen and Unseen on Andinin toinen täyspitkä elokuva, lisäksi hän on ohjannut kaksi lyhytelokuvaa.

Kamila Andinin isä Garin Nugroho on Indonesian tunnetuimpia elokuvaohjaajia ja hän on ollut mukana Andinin elokuvien tuotannossa. Helsinki Cine Aasian tämän vuoden ohjelmistossa nähdään myös Nugrohon käsikirjoittama ja toisen nuoren indonesialaisen naisohjaajan, Mouly Suryan, ohjaama  voimakas, visuaalinen ja väkivaltainenkin kostodraama Marlina the Murderer in Four Acts (Marlina si Pembunuh dalam Empat Babak, 2017). Elokuva linkittyy Helsinki Cine Aasian ohjelmistossa tänä vuonna useammassa elokuvassa esillä olevaan ajankohtaiseen #metoo-teemaan.

Helsinki Cine Aasian ohjelmistosta paljastetaan maistiaisia viikottain festivaalin Facebook-sivulla. Koko ohjelmisto julkaistaan 27.2.2018.