Hanagatami

Hanagatami

Nobuhiko Obayashi, Japani

花筐, 2017, 169 min, K12
JapanFoundation

Nuori Toshihiko palaa ulkomailta tätinsä Keikon taloon ja kohtaa tuberkuloosia sairastavan Minan sekä joukon ikäisiään nuoria, joiden elämä aluksi on pelkkiä tanssiaisia ja piknikkejä. Sodan alle sijoittuva tarina ei Obayashin käsissä ole mikään nostalginen epookki, vaan yliprosessoidulla kuvapinnalla, värityksellä ja toisiinsa kietoutuvilla mielikuvilla kuorrutettu nuoruuden ja menneen ajan elokuvan ylistys.

Obayashi tunnetaan kauhuklassikosta House (1977), jossa talo ahmaisee lauman koulutyttöjä. Hän ei ole koskaan liki 40 elokuvan urallaan tehnyt mitään turvalliselta haiskahtavaakaan. Saatuaan syöpädiagnoosin hän päätti toteuttaa aikeensa Kazuo Danin sodanaikaisen romaanin filmaamisesta. Danin haiku tuulessa katoavista kukista on elokuvan keskuskuvastoa: kuten kevään kukat, elokuvan nuoret ovat kohta kadonneet julman sodan syövereihin.

Eija Niskanen

La 17.3. 17:45 Korjaamo Elokuvasali

Osasto: Avainsanat tuotteelle , , ,

Kuvaus

Ohjaus: Nobuhiko Obayashi. Käsikirjoitus: Nobuhiko Obayashi, Chiho Katsura. Tuotanto: Kyoko Obayashi, Terumichi Yamazaki. Kuvaus: Hisaki Sanbongi. Pääosissa: Shunsuke Kubozuka, Honoka Yahagi, Shinnosuke Mitsushima, Keishi Nagatsuka,
Takako Tokiwa, Tokio Emoto. Kieli: Japani. DCP. Levitys: Free Stone Productions.