Centaur

Centaur

Aktan Arym Kubat, Kirgisia

Centaur, 2017, 89 min, S12

Mies hiipii illankajossa hevostarhalle, lukitsee vartijan käymälään, varastaa hevosen ja ratsastaa sillä huimasti, satulatta arolle. Hevosen selässä on kylähullu Centaur, joka näkee itsensä toteuttamassa tuhatvuotista kirgisialaistraditiota, miehen ja hevosen yhteyttä. Centaurilla on kuuromykkä vaimo ja pieni poika elätettävänä hanttihommilla sen jälkeen kun elokuvateatteri, jossa hän oli projektionistina, muutettiin moskeijaksi. Elokuvan alussa varastettu hevonen on huippusellainen ja omistajakin kylän rikkain mies – ja Centaurin veli – Karabay. Ennen pitkää Centaur jää kiinni ja oikeudenkäynnissä hänen on puolustettavamotiivejaan hevosvarkauteen.

Centaurin voima on siinä, miten siinä yhdistyvät muinainen kirgisialainen folklore ja perinteet nykyajan yhteiskuntaan. Kenties esi-isämme tiesivät muutaman asian, joita kannattaisi vaalia. Hevonen on ihmisen siivet, kuuluu vanha kirgisialainen sananlasku.

Eija Niskanen

Pe 16.3. 14:00 Korjaamo Elokuvasali
La 17.3. 11:30 Korjaamo Kulmasali + näkökulmakeskustelu

Osasto: Avainsanat tuotteelle , , ,

Kuvaus

Ohjaus: Aktan Arym Kubat. Käsikirjoitus: Aktan Arym Kubat, Ernest Abdyjaparov. Tuotanto: Altynai Koichumarova, Cedomir Kolar, Thanassis Karathanos, Marc Bachet. Kuvaus: Khassan Kydyraliev. Pääosissa: Aktan Arym Kubat, Nuraly Tursunkojoev, Zarema Asanalieva. Kieli: Kirgiisi. DCP. Levitys: The Match Factory.